Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

The Dancer, κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Stephanie Di Giusto
Hθοποιοί: Soko, Gaspard Ulliel, Melanie Thierry, Lily-Rose Melody Depp, Francois Damiens, Louis-Do de Lencquesaing, Amanda Plummer, Denis Menochet





Σκηνοθεσία: Stephanie Di Giusto
Hθοποιοί: Soko, Gaspard Ulliel, Melanie Thierry, Lily-Rose Melody Depp, Francois Damiens, Louis-Do de Lencquesaing, Amanda Plummer, Denis Menochet

Tην είδαμε πριν από ένα περίπου μήνα στην τελετή Λήξης του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την παρουσία των συντελεστών (ανάμεσα τους και η Soko!) και τώρα ήρθε η ώρα για το ταξίδι της στις κινηματογραφικές αίθουσες.

"Η Χορεύτρια" βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζιοβάνι Λίστα, και είναι ένα γαλλικό βιογραφικό μουσικό δράμα σε σενάριο και σκηνοθεσία της πρωτοεμφανιζόμενης κινηματογραφίστριας, Stephanie Di Giusto. 

Τίποτα από το παρελθόν και την ιστορία της Λόι Φούλερ δεν
προμήνυε ότι θα γινόταν σύμβολο της Μπελ Επόκ, πόσο μάλλον χορεύτρια στην Όπερα του Παρισιού. Ακόμη και μπροστά στο φόβο του μόνιμου τραυματισμού ή της τύφλωσης, η φλογερή Λόι δε σταματούσε σε τίποτα, προκειμένου να τελειοποιήσει το χορό της. Η συνάντηση της με την Ισαντόρα Ντάνκαν, μιας νεαρής γεμάτη ταλέντο και φιλοδοξία, θα σημάνει την αρχή της πτώσης της.

Αυτή είναι η ιστορία της Λόι Φούλερ, μιας ταπεινής χωρικής που γεννήθηκε στις Μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής, προσγειώθηκε στα ευρωπαϊκά σαλόνια της Μπελ Επόκ και κατέκτησε την Παρισινή Όπερα. 
Ήταν η μούσα του Ροντέν, του Τουλούζ Λωτρέκ και των αδελφών Λυμιέρ, της πρώτης χορεύτριας που θεώρησε εαυτόν καλλιτέχνιδα κι όχι διασκεδάστρια. Αυτή είναι η ιστορία ενός σώματος που υπέφερε κάτω από 350 μέτρα υφάσματος, αλλά και μιας βασανισμένης ψυχής που μαράθηκε μετά από τη συνάντησή της με την Ισιδώρα Ντάνκαν – μιας προβολής του εαυτού της που δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει. Αυτή είναι η απίστευτη ιστορία ενός ειδώλου του μοντερνισμού, μα –πάνω απ’ όλα– μιας αποφασισμένης γυναίκας.
Στο ρόλο της Λόι Φούλερ, βλέπουμε τη Soko, τη γνωστή αλλά και ταλαντούχα τραγουδοποιό που τώρα τελευταία σημειώνει και ορισμένες επιτυχημένες κινηματογραφικές εμφανίσεις. Μία από αυτές είναι σίγουρα και η "Χορεύτρια". 
Σηκώνει στους ώμους της το βάρος όχι μόνο των δύο ξύλων που χρησιμοποιεί ώστε να ολοκληρώσει το χορευτικό της θαύμα αλλά και ολόκληρης της ταινίας. Όντας άτονη σε σημεία, άτολμη και βαρετή η σκηνοθεσία της Di Giusto, η καλλιτέχνιδα Soko καταφέρνει να κλέψει την παράσταση και να σώσει την ταινία. Δυνατά σημεία του φιλμ είναι και οι σκηνές όπου εκτυλίσσονται οι χορευτικές παραστάσεις της Φούλερ, οι οποίες έχουν κινηματογραφηθεί με έντονο ψυχρό φωτισμό με αποτέλεσμα το θέαμα να είναι εκθαμβωτικό. 


Παρασκευή Γιουβανάκη
Bαθμολογία 2.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου