Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

LOCKE κριτική ταινίας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Steven Knight
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Tom Hardy, Ruth Wilson, Olivia Colman, Andrew Scott, Ben Daniels, Tom Holland, Bill Milner, Danny Webb, Alice Lowe


  Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Ο μηχανικός Ivan Locke (Tom Hardy) φεύγει αργά το βράδυ από το εργοτάξιο προς άγνωστη κατεύθυνση. Μία ημέρα πριν από την κρίσιμη για την πορεία του έργου γιγαντιαία χύτευση σκυροδέματος, για την οποία είναι υπεύθυνος, ο Άιβαν θα ταξιδέψει από το Birmingham στο Λονδίνο, διακινδυνεύοντας να χάσει οικογένεια και καριέρα, έχοντας ως μοναδική του προτεραιότητα το να πράξει το σωστό.”

Ο σεναριογράφος Steven Knight υπογράφει τη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του, ένα ασυνήθιστο road movie που εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο μέσα σε ένα αμάξι. Mιάμιση ώρα σχεδόν μόνο, Tom Hardy. Καθηλωμένος πίσω από το τιμόνι του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, υποδύεται τον Ivan Locke (εξού και ο τίτλος). Ταινίες τύπου one man show έχουμε ξαναδεί, όπως π.χ. το καθηλωτικό θρίλερ “Buried” με τον Ryan Reynolds. Μπορεί να φαίνεται βαρετό μια ταινία να έχει ένα και μοναδικό κεντρικό χαρακτήρα και επί 1-2 ώρες να βλέπουμε μόνο αυτόν, όμως, πιστέψτε με, δεν είναι. Το “Locke”, πλαισιωμένο με υπέροχη φωτογραφία από τον Χάρη Ζαμπαλούκο, είναι εξίσου συναρπαστικό και καθηλωτικό, χάρη στο σενάριό του, που ακολουθεί μια αγωνιώδη και δραματική σειρά.

  Ο Tom Hardy (“Inception”, «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή»), έχοντας το στυλ του αποφασιστικού και φαινομενικά ήρεμου τύπου, κάθεται για 85 λεπτά στη θέση του οδηγού, μιλώντας ασταμάτητα στο τηλέφωνο προσπαθώντας να βρει λύση για τα πάντα, και όταν το επιτρέπει η κατάσταση παραμελεί την ηρεμία, και ελευθερώνει την οργή του να ξεσπάσει. Η ερμηνεία του πάρα πολύ καλή. Είναι ταυτόχρονα σύζυγος, τρυφερός πατέρας, καλός επαγγελματίας και συνεργάτης, και έτοιμος να αντιμετωπίσει τα λάθη του, αρνούμενος να τα παρατήσει.

Η ταινία σε βάζει σε σκέψεις. Αξίζει να είσαι ειλικρινής, σωστός σε όλα? Να ενδιαφέρεσαι για όλα και όλους? Κερδίζεις κάτι από αυτό στο τέλος? Αυτό, αφήνεται στην κρίση του καθενός…

Υ.Γ.  Είναι σίγουρα η καλύτερη ταινία της βδομάδας αυτής. Καλή προβολή!


Παρασκευή Γιουβανάκη
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου