Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Moonlight, κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Barry Jenkins
Hθοποιοί: Mahershala Ali, Shariff Earp, Trevante Rhodes, Duan Sanderson, Ashton Sanders, Alex R. Hibbert, Janelle Monae, Naomie Harris


Βραβευμένο επάξια με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Δράματος και υποψήφιο πλέον σε 8 συνολικά κατηγορίες για το χρυσό αγαλματίδιο.  
Μια διαχρονική ιστορία ανθρώπινης επαφής κι αυτογνωσίας. Ένα ζωτικό πορτρέτο, σε τρία κεφάλαια, της σύγχρονης ζωής ενός αφροαμερικανού κι ένας ποιητικός διαλογισμός επάνω στην ταυτότητα, την οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη, πλημμυρισμένος με βαθιά συμπόνια και καθολικές αλήθειες.

Αυτό που χρειάζεται επειγόντως, πρώτο πρώτο, να ειπωθεί είναι πως το "Moonlight" αρνείται να μπει στην ομάδα των τυπικών δραματικών ταινιών, με queer θεματική/αισθητική.

To σενάριο είναι βασισμένο στο ακυκλοφόρητο θεατρικό του Tarell Alvin McCraney που έχει έναν άκρως γοητευτικό τίτλο "In Moonlight Black Boys Look Blue". O Tarell Alvin McCraney έγραψε την ιστορία ενός αγοριού που μεγαλώνει στο Μαιάμι αναζητώντας την ταυτότητα του μέσα από την άκρως δυστυχισμένη και άθλια σχέση με τη ναρκομανή μητέρα του, μέσα από το συνεχές bullying που δέχεται από τα παιδιά της γειτονίας και του σχολείου του. 
Ο σκηνοθέτης Barry Jenkins πρόσθεσε ακόμη ένα κεφάλαιο στην ιστορία του "Little", αυτό της ενηλικίωσης.
Και κάπως έτσι, παρακολουθούμε μαγεμένοι την πονεμένη ιστορία του μικρού "Little", του έφηβου "Chiron" και του ενήλικα"Black". Τα γεγονότα εξελίσσονται ομαλά και κυρίως δίχως αναδρομές στο παρελθόν ή προοικονομίες, μέσα σε τρία κεφάλαια: το πρώτο ξεκινάει με τον του Little στην ηλικία των 10 ετών, που τον βρίσκει και τον παίρνει υπό την προστασία του ο Χουάν, μαζί με την κοπέλα του, Τερέσα. 

Στο δεύτερο, ο Σάιρον γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο του συμμαθητή του Κέβιν, βλέπει τη μητέρα του να εξασθενεί όλο και περισσότερο και βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα γεγονός που θα αλλάξει την πορεία της ζωής του. 
Ενώ το τρίτο κεφάλαιο μας μεταφέρει στην ενηλικίωση του χαρακτήρα.
Σενάριο και σκηνοθεσία χτίζουν ένα ρομάντζο που δεν θυμίζει σε τίποτα κάποιο άλλο φιλμ του είδους, καθώς το πρώτο δεν χρησιμοποιεί ούτε ένα κλισέ στην εξέλιξη της ιστορίας του. Και το υπέροχο είναι πως δεν απουσιάζουν μονάχα οι στερεοτυπικές ευκολίες ενός ρομάντζου αλλά και του κάθε είδους τα κλισέ. Οποιαδήποτε μορφή "ταμπέλας" παραμένει εξαφανισμένη.

Μια σκηνοθεσία που γεμάτη αυτοπεποίθηση παίζει με τις εκκωφαντικές σιωπές και το ανεβοκατέβασμα των ηχητικών κυμάτων στις καταλληλότερες στιγμές, ώστε να απογειωθεί η εσωτερική ένταση τόσο των σεναριακών προσώπων όσο και των θεατών. 
Σκηνές γεμάτες συμβολισμούς συνοδεύονται με μια απαράμιλλης ποικιλόμορφης αισθητικής, μουσική επένδυση, που δημιουργούν ένα ολόδικο τους σύμπαν. Εσύ ναι μεν είσαι θεατής της αλλά ο τόσο ειλικρινής και καθαρός (εύσημα στη μαγευτική διεύθυνση φωτογραφίας) χαρακτήρας της σε κάνει αμέσως κομμάτι της.

Alex R. Hibbert, Ashton Sanders και Trevante Rhodes είναι οι 3 ηθοποιοί που υποδύονται τον εσωστρεφή κεντρικό χαρακτήρα στα τρία διαφορετικά κεφάλαια της ζωής του. Αυτές οι τρεις ξεχωριστές ερμηνείες δένουν υπέροχα μεταξύ τους λες και προέρχονται από τον ίδιο ηθοποιό. Ο Mahershala Ali, που είναι υποψήφιος για το όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου, έχοντας υιοθετήσει μια χαλαρή και κυρίως άτυπη εικόνα ντίλερ και δίχως μελαδραματισμούς ερμηνεία, καταφέρνει να μη γίνει τίποτα άλλο εκτός από την αντισυμβατική πατρική φιγούρα στην οποία ο "μικρός" βρίσκει μια αγκαλιά. Εξαιρετική είναι και Naomie Harris που παρουσιάζεται ως ο τραγικός χαρακτήρας της μητέρας.
Το πανέμορφο φινάλε έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω.
Όλη η ένταση, όλη η (κρυφή) έλξη, όλος ο πόθος, η γοητεία, η αλήθεια, που τόσο καιρό δεν τολμούσαν να βγουν στην επιφάνεια, εκρήγνυνται λες και είναι ηφαίστεια
, στην τελευταία σκηνή.
Βγαίνεις από την αίθουσα (βασικά δεν θέλεις να βγεις, δεν θέλεις να τελειώσει), γεμάτος-η εκστασιασμό και μαγεία.
Nιώθεις ότι ήταν η πρώτη φορά που παρακολούθησες μια δραματική ταινία. Και όντως αυτό ακριβώς συνέβη. Πρώτη φορά παρακολούθησες μια ΤΕΤΟΙΑ δραματική ταινία. 


Βαθμολογία 5/5
Παρασκευή Γιουβανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου