Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

A Hologram for the King κριτική ταινίας


Σκηνοθεσία: Tom Tykwer
Hθοποιοί:  Tom Hanks, Alexander Black, Sarita Choudhury

Ένας Αμερικανός επιχειρηματίας ταξιδεύει στη Σαουδική Αραβία για να πουλήσει την εφεύρεση του στον πάμπλουτο τοπικό μονάρχη. Εκεί θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες μέχρι να συναντήσει τελικά τον βασιλιά, ενώ θα γνωρίσει τον έρωτα στα μάτια μιας γοητευτικής γυναίκας. 
H αλήθεια είναι ότι αν δεν πληροφορούμασταν (εγκαίρως) πως η ταινία βασίζεται σε κάποιο βιβλίο (στην προκειμένη περίπτωση του Dave Eggers), δεν θα βρίσκαμε κάποιο λόγο για την ύπαρξη της. Όταν όμως στους τίτλους βλέπουμε και την ατάκα "Βασισμένη στο μυθιστόρημα..." τότε απλά καθόμαστε πιο αναπαυτικά στη θέση μας και παρακολουθούμε μία ακόμη μεταφορά χάρτινων σελίδων στο μεγάλο πανί. Αν όμως για τον τάδε λόγο δεν έτυχε να δούμε αυτή τη φράση τότε κάπου στα μισά, ίσως και πιο πριν, θα αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε ποιος ο λόγος δημιουργίας του "Ολογράμματος". Και αυτό γιατί κάπου εκεί χάνεται το ενδιαφέρον και η ενεργητικότατα που εμφανίστηκαν μαζί με την πρώτη σκηνή. Μια σκηνή φαντασμαγορικά γυρισμένης συνοδευόμενη από ένα τέρμα δυναμικό κομμάτι, το “Once in a Lifetime” των Talking Heads, που μας σύστησε τον πρωταγωνιστή που δεν είναι άλλος από τον Tom Hanks. 
Kαι ναι, Ο Hanks επιτέλους  καταφέρνει να ξεπεράσει το μοτίβο στο οποίο εγκλωβίστηκε τα τελευταία χρόνια, ξεπερνάει ακόμη και τον εαυτό του (όπως έκανε και πριν πολλά χρόνια στο "Cast Away") και δίνει μια εξωφρενικά απολαυστική ερμηνεία μέσα από τον ρόλο ενός καθημερινού, απλού και ολίγον loser άντρα μεσήλικα άντρα. Τσαλακώνεται, αδυνατεί να κάνει σεξ, πέφτει από την καρέκλα του και εμείς γουστάρουμε να  παρακολουθούμε την γήινη παρουσία του.

Το "Ολόγραμμα" λοιπόν, έχει λόγο ύπαρξης. Να επιστρέψει ο Tom Hanks σε ενδιαφέροντες, τσαλακωμένους ρόλους.

Βαθμολογία 2.5/5
Παρασκευή Γιουβανάκη
*αναδημοσίευση από http://reel.gr/Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου