Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Η πόλη της σιωπής (Interlude City of a Dead Woman), κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Αντζελα Ισμάηλος
Ηθοποιοί: Άντζελα Ισμαήλος, Σον Μπένσον, Σάρα Μάιλς, Έριχ Γουάιλντπρετ, Μπέρναρντ Χιλ, Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιάννης ΒόγληςΣτο νησί της Πάτμου ένα χειμώνα διασταυρώνονται οι δρόμοι των τριών πρωταγωνιστών, μιας λυρικής τραγουδίστριας της όπερας, ενός καθολικού ιερέα κι ενός Ισπανού ταυρομάχου. Η Δάφνη, μια μυστηριώδης γυναίκα, έχει επιλέξει να ζει απομονωμένη, ως προσωπική κάθαρση και αυτοτιμωρία.

Δύο εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους άντρες, ο Θεόντορικ και ο Εστέμπαν, θα βρεθούν στο νησί αναζητώντας τις δικές τους απαντήσεις στα θέματα που τους απασχολούν. Όταν τα μονοπάτια των δύο αντρών διασταυρώνονται τυχαία με της Δάφνης, ξυπνούν πρωτόγνωρα και ανεξέλεγκτα συναισθήματα, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερες αλήθειες από εκείνες που προσδοκούσαν να βρουν.

Μια απόλυτη σιγή περικυκλώνει την “Πόλη της Σιωπής” που πηγάζει από τον εσωτερικό κόσμο της Δάφνης μετά την απόφαση της να απομονωθεί. 
Τίποτα μέσα στο φιλμ δεν πρόκειται να διαταράξει αυτήν την υπόκωφη σιωπή γεμάτη ένταση, σύμφωνα με τις σκηνοθετικές-σεναριακές επιλογές της Ισμαήλος, που τοποθετεί την ηρωίδα της στο επίκεντρο όλων και μας αφηγείται την ιστορία της δίχως να βιάζεται ιδιαίτερα. Η κινηματογραφίστρια τοποθετεί τους ήρωες της πολύ κοντά στη κάμερα της άρα πολύ κοντά και σε εμάς τους θεατές. Τους συμπεριφέρεται με συμπάθεια και τους αντιμετωπίζει με συμπόνια-τη δε εύθραυστη μα συνάμα δυναμική ηρωίδα της (την υποδύεται η ίδια η Ισμαήλος), φαίνεται να την προσέχει ιδιαίτερα δίνοντας της τον κατάλληλο χωροχρόνο για να εκφραστεί αλλά και να μας βοηθήσει να την καταλάβουμε (όχι όμως να τη λυπηθούμε) όσο το δυνατό καλύτερα. Ακολουθώντας πιστά τον τίτλο που δίνει στο δημιούργημά  της («Η πόλη της σιωπής») η κάμερα της παραμένει σιωπηλή και αφήνει τους χαρακτήρες της να ανακαλύψουν και να ανακαλυφθούν.

Αξίζει να αναφερθεί πως αυτό δεν είναι το πρώτο έργο της Άντζελα Ισμαήλος αλλά έχει σκηνοθετήσει επίσης το ντοκιμαντέρ «Μεγάλοι Σκηνοθέτες» (στα αγγλικά "Great Directors") που προβλήθηκε μεταξύ άλλων και στο φεστιβάλ Καννών και Βενετίας. Στο φιλμ συμμετείχαν πρωτοπόροι του παγκόσμιου κινηματογράφου όπως οι David Lynch, Bernardo Bertolucci, Todd Haynes, Richard Linklater, Ken Loach, Agnes Varda,  Stephen Frears.

Η "Πόλη της Σιωπής" σας προσκαλεί να χαθείτε στη σιωπή της. 
Επιτρέψτε της να το κάνει.

Βαθμολογία 2.5/5
Παρασκευή Γιουβανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου