Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Magical Girl κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Carlos Vermut
Ηθοποιοί:  Javier Botet, Barbara Lennie, Jose Sacristan



Τρεις κεντρικοί χαρακτήρες , παλιοί γνώριμοι μεταξύ τους, ο Λουίς, η Μπάρμπαρα και ο Ντάμιαν θα παγιδευτούν σ' έναν κόσμο εκβιασμών,σε ένα ανολοκλήρωτο παζλ, όπου τα ένστικτα και η λογική θα συγκρουστούν σε μια τραγική μάχη που θ' αλλάξει τις ζωές τους για πάντα...Ο Carlos Vermut σκηνοθετεί ένα σπονδυλωτό φιλμ, μια αληθινά πρωτότυπη αλληγορία για την αρρώστια του καπιταλισμού, της ανύπαρκτης ανθρωπιάς και του μέτρου, με ευδιάκριτες επιρροές  από Αλμόδοβαρ, Μπουνουέλ αλλά και από τα αγαπημένα για πολλούς, γιαπωνέζικα manga.

Πολλοί είχαμε την τύχη να την απολαύσουμε στα πλαίσια του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Yπόθεση: "Η Αλίσια είναι ένα άρρωστο κορίτσι που ονειρεύεται να φορέσει το φόρεμα της αγαπημένης της ηρωίδας απ’ τη γιαπωνέζικη σειρά «Magical Girl Yukiko». Ο πατέρας της Λουίς θα κάνει τα πάντα για να πραγματοποιήσει την επιθυμία της κόρης του. Αλλά η μοίρα του διασταυρώνεται με την Μπάρμπαρα, μια ελκυστική νέα κοπέλα με ψυχολογικά προβλήματα, και τον Ντάμιαν, έναν δάσκαλο που έχει παραιτηθεί απ΄ όλα εκτός από το ταραγμένο παρελθόν του..." 

O τίτλος είναι ένα δίλημμα. Ενώ παρακολουθείς, διαπιστώνεις πως αναφέρεται στο μικρό κοριτσάκι που έχει μεγάλη επιθυμία να φορέσει το φόρεμα που φορά ο αγαπημένος της manga χαρακτήρας. Όμως έρχεται η στιγμή που γνωρίζουμε και την Μπάρμπαρα, μια παρουσία πανέμορφη, με παράξενο δυναμισμό και εμφανή ψυχολογική αστάθεια που κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον...Μάλλον αναφέρεται και στις δύο  αυτός ο αινιγματικός τίτλος.

Ο σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει εκτός από ένα κοινωνικό δράμα, και ένα θρίλερ μυστηρίου. Έντονη περιέργεια και φόβος για το άγνωστο που επικρατεί, σε κυριεύουν καθ'όλη τη διάρκεια του "Κοριτσιού". Η αφήγηση είναι γεμάτη ανατροπές, με ιστορίες μυστηρίου να εξελίσσονται μέσα από εξίσου μυστήριες σκηνές και πλάνα (μοναδική η στιγμή όπου μας δείχνει την περιβόητη Πόρτα με τη Μαύρη Σαύρα- θέλεις όχι απλά να μπεις, αλλά να εισβάλεις στο χώρο της δίχως να σε νοιάζει τι κρύβεται εκεί!) Παράλληλα με τις μυστήριες ιστορίες τους, εξελίσσονται και οι αντίστοιχοι χαρακτήρες. 

Οι χαρακτήρες αυτοί συναντιούνται κάτω από εντελώς πρωτότυπες και ανατρεπτικές συνθήκες. Όλα αυτά αποτελούν απόδειξη  πως ο Vermut είναι ένας πανέξυπνος και πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης. Έχοντας αναλάβει και το σενάριο, μας εκπλήσσει με το πως συνδυάζει ένα χιούμορ ιδιαίτερο και απολαυστικό  με τις τραγικές και στενόχωρες συνθήκες που "χαροπαλεύουν" οι ήρωες ( η "παραγγελία" τζιν με τόνικ από το κοριτσάκι στον μπαμπά του). 

Ο νεαρός Velmont σημειώνει πολύ καλή δουλειά και με τους ηθοποιούς του. Τους δίνει μεγάλη προσοχή και χρόνο σκηνοθετικό/σεναριακό, να δουλέψουν με τους χαρακτήρες τους και να τους παρουσιάσουν όσο πιο ρεαλιστικούς γίνεται. Οι ερμηνείες τους είναι εξαιρετικές.

Το "Magical Girl" είναι σκοτεινό και παράτολμο. Σε σοκάρει και σε κρατά καλά καθισμένο στο κάθισμά σου. Συνδυάζει με επιτυχία τη λογική και την τρέλα και σε βάζει σε σκέψεις τύπου "εγώ άραγε θα το έκανα αυτό?"

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 3.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου