Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

The Grand Seduction κριτική ταινίας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Don McKellar 
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Brendan Gleeson, Gordon Pinsent, Taylor Kitsch, Liane Balaban, Rhonda Rodgers, Anna Hopkins.


 Υπόθεση : Σε ένα άλλοτε, διάσημο για την αλιεία του , ψαροχώρι με την ονομασία Tickle
Cove, τώρα πια οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας , συντηρούμενοι σχεδόν αποκλειστικά από επιδόματα. Η μόνη τους ελπίδα για μια τίμια δουλειά είναι η δημιουργία ενός εργοστασίου πετροχημικών. Για να κλείσει όμως η συμφωνία είναι απαραίτητος όρος να υπάρχει ένας γιατρός στο ψαροχώρι. Ένας ηλικιωμένος κάτοικος ,ο Murray French (Brendan Gleeson) αναλαμβάνει με την βοήθεια των υπόλοιπων κατοίκων να φέρει σε πέρας την αποστολή. Ένας νεαρός, πρωτευουσιάνος γιατρός , ο Dr. Paul Lewis, (Taylor Kitsch) βρίσκεται στο λιμανάκι για να εκτίσει τη μηνιαία ποινή κοινωνικής εργασίας που του έχει επιβληθεί. Και οι 120 κάτοικοι θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους , ώστε να τον κρατήσουν στον τόπο τους. Άραγε θα τα καταφέρουν ;



Βασισμένος, στην προ δεκαετίας Γαλλο- Καναδέζικη παραγωγή με τίτλο, La Grande Séduction ( ή αλλιώς “ Seducing Doctor Lewis”) «Ο Αξέχαστος Μήνας» υπό την σκηνοθεσία του Don McKellar, πραγματεύεται ένα παγκοσμίως επίκαιρο θέμα. Αυτό της οικονομικής κρίσης.
 Παρά το γεγονός αυτό όμως η ταινία δεν αποτελεί δράμα αλλά μια απολαυστική κωμωδία. 


 Γυρισμένη στο γραφικό Νewfoundland του Καναδά, η ταινία συνδυάζει τα υπέροχα τοπία του λιμανιού με εξαιρετική φωτογραφία και δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για μια όμορφη οικογενειακή κωμωδία.
Η σκηνοθεσία του McKellar είναι προσεγμένη και λειτουργεί άψογα αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τις πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών. Η αρχική και η τελική σκηνή χρησιμοποιούν voice over την φωνή του Murray French (Brendan Gleeson) , κι ενώ σ’ άλλες περιπτώσεις δεν κάνει εντύπωση, εδώ λειτουργεί υπέροχα σε συνάρτηση με την όμορφη φωτογραφία και δίνει την εντύπωση ότι βαδίζεις σε έναν κόσμο βγαλμένο από παραμύθι. 
  
 Το σενάριο δομημένο με βάση κλασσικά αλλά συνάμα λειτουργικά κωμικά μοτίβα, δεν κουράζει τον θεατή και χαρίζει άφθονο γέλιο. Η πλοκή κινείται με ικανοποιητικό ρυθμό ,χωρίς να κουράζει. Οι χαρακτήρες αξιαγάπητοι και στυλιζαρισμένοι δεν χάνουν την ευκαιρία να μας συγκινήσουν.

Ένα ακόμα συν για την ταινία είναι το εκλεκτό cast. Πιο συγκεκριμένα η χημεία μεταξύ του διδύμου Brendan Gleeson(Murray) και Gordon Pinsent (Simon) είναι αδιαμφισβήτητη και χαρίζει γενναίες δόσεις χιούμορ και γέλιου. Η ερμηνεία του γοητευτικού Καναδού , ο οποίος απεικονίζει τον αγαθό γιατρό Doctor Lewis (Taylor Kitsch) είναι επίσης πολύ καλή και δεν μας αφήνει ασυγκίνητους.

Το «πλην» στην ταινία ωστόσο το βρίσκουμε στην τελική σεκάνς της, διότι ακολουθεί την γνωστή συνταγή των παραμυθιών « και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» δίχως να δίνει χώρο στην τελική σύγκρουση να αυξήσει την αγωνία του κοινού και να κατευθυνθεί σε μια αξιόλογη κορύφωση του σεναρίου. Με απλά λόγια το τέλος αρκετά προβλέψιμο.

Η ταινία συνολικά αξίζει να κλέψει ένα δίωρο από τον χρόνο σας για τον απλό λόγο ότι θα σας ψυχαγωγήσει με το παραπάνω. Καλή προβολή!


Ιλόνα Αγγελίδου ,
Για το Film Critiques
Βαθμολογία : 3/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου