Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

EDITH (μικρού μήκους) κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία : Domenik Papaemmanouil
HΘοποιοί: Εύα Γαλάνη, Σωτήρης Σωτηριάδης, Ρένος Χαραλαμπίδης, Θεοδώρα Σιάρκου, Κατερίνα Κουράκου, Παναγιώτης Πέττας, Ίριδα Μαυροειδή


Ξέρατε ότι σε κάποιους παράλληλους κόσμους η φωτιά εξαγνίζει αντί να καταστρέφει; 
Kύριο ερώτημα που ενυπάρχει στην ταινία μυστηρίου-thriller μικρού μήκους με τίτλο «Edith». Το πρώτο μέρος της τριλογίας κυκλοφόρησε στις 16 Μαΐου, προλογώντας τις επόμενες δυο ταινίες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία. Στην επιμέλεια αυτού του πρωτόγνωρου ταξιδιού είναι οι Percentage, ένα ελληνικό συγκρότημα που τολμά να πρωτοπορήσει, αναλαμβάνοντας τόσο το σενάριο, όσο και την μουσική επένδυση της ταινίας. 

Οι πρώτες αναπνοές της ταινίας ξετυλίγονται σε ένα θέατρο. Εκεί ο ανατρεπτικός μάγος Sanford ( Ρένος Χαραλαμπίδης) φαίνεται να έχει καθηλώσει τα βλέμματα. Ανάμεσα στο ενθουσιασμένο πλήθος, βρίσκεται και η Edith ( Εύα Γαλάνη) μαζί με την μητέρα της (Θεοδώρα Σιάρκου), παρακολουθώντας με κομμένη ανάσα τα μαγικά κόλπα που ξεχωρίζουν σαν φλόγες μέσα από το σκοτάδι. Ένα από τα κόλπα όμως επιτάσσει την συμμετοχή ενός θεατή. Έτσι η Edith παίρνει μια απόφαση που θα ανατρέψει όχι μόνο τη δική της ζωή αλλά και του συμπρωταγωνιστή της William (Σωτήρης Σωτηριάδης). Η μοίρα θα ενώσει με τον πιο παράξενο τρόπο αυτούς τους δυο ανθρώπους, καθώς όλοι θα γίνουμε μάρτυρες μιας ανατρεπτικής ιστορίας.
Πίσω από το τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται ο τραγουδιστής των Percentage Domenik Papaemmanouil, κάνοντας το ντεμπούτο του μέσα από μια τολμηρή, καινοτομική και συνάμα πρωτοφανή σκηνοθεσία για το ελληνικό κοινό. 
Η μουσική της «Edith» ωστόσο, κλέβει την παράσταση, με τους Percentage να ηγούνται τις ατμοσφαιρικές νότες και τις αφηγηματικές μελωδίες που θα μας ταξιδέψουν.

Παρακολουθώντας την 20λεπτα ταινία δεν γίνεται να μην σε εντυπωσιάσουν οι εκπληκτικές πινελιές που δίνονται από σκηνογραφία και ενδυματολογία. Ταξιδεύεις εκατοντάδες χρόνια πριν, στην αγγλοσαξονική περίοδο. Τα δύο αυτά κομμάτια συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί ο γοτθικός τρόμος που πρωταγωνιστεί στο σενάριο. Υψηλή απόδοση σημειώνεται και στις σκοτεινές, ατμοσφαιρικές, φωτογραφία και σκηνοθεσία που προσφέρουν αρκετές στιγμές αγωνίας.

Αξίζει την προσοχή μας.

Παρασκευή Γιουβανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου