Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

«Ο Νονός»: μικρά trivia μιας μεγάλης ταινίας

Ένας ακόμη κινηματογραφικός κολοσσός, ο «Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα του 1972, μας αποκαλύπτει μερικά από τα μυστικά των γυρισμάτων του.

- Η πρώτη σκηνή με την οποία ξεκίνησαν τα γυρίσματα, ήταν αυτή που ο Μάικλ και η Κέι πηγαίνουν για Χριστουγεννιάτικα ψώνια.

- Ο Μάρλον Μπράντο ήθελε να υποδυθεί τον Ντον Κορλεόνε «σαν να είναι ένα μπουλντόγκ». Για αυτό το λόγο έβαλε βαμβάκι στα μάγουλα του όταν εμφανίστηκε στην οντισιόν, ενώ για τα γυρίσματα φορούσε ψεύτικο στόμα που είχε κατασκευάσει ένας οδοντίατρος το οποίο σήμερα βρίσκεται σαν έκθεμα στο Αμερικάνικο Μουσείο Κινούμενης Εικόνας στο Κουινς της Νέας Υόρκης.
- Σε όποια σκηνή εμφανίζονται πορτοκάλια, προμηνύεται ο θάνατος.

- Ο Μπράντο δεν είχε αποστηθίσει καμία ατάκα από αυτές του ρόλου του και κατά τη διάρκεια των περισσότερων γυρισμάτων τις διάβαζε από κάρτες.

- Τα γυρίσματα διήρκησαν 62 ημέρες όπως έχει αποκαλύψει ο σκηνοθέτης.

- H γάτα που κρατάει ο Μπράντο στην αρχική σκηνή ήταν μία αδέσποτη γάτα που βρήκε τυχαία στο οικόπεδο της Paramount και δεν ήταν μέρος του αρχικού σεναρίου.

- Ο Αλ Πατσίνο άσκησε βέτο για την τότε απονομή των Όσκαρ, εκνευρισμένος γιατί επιλέχθηκε σαν υποψήφιος για Β' Ανδρικό ρόλο και όχι για Α' Ανδρικό όπως ο Μπράντο. Ο Πατσίνο υποστήριζε πως ο ρόλος του είχε περισσότερη κινηματογραφική διάρκεια από του Μάρλον που τελικά κέρδισε το βραβείο.

- Μέρος της οικογένειας του Αλ Πατσίνο είχε μεταναστεύσει στην Αμερική από το Κορλεόνε της Σικελίας όπως ακριβώς συνέβη και με την οικογένεια του Βίτο Κορλεόνε.

- O Λένι Μοντάνα ήταν τόσο νευρικός που θα συνεργαζόταν με τον Μπράντο που στην πρώτη λήψη της σκηνής τους, μπέρδεψε κάποιες από τις ατάκες του. Αυτή η αμηχανία άρεσε στον σκηνοθέτη που αποφάσισε να την κρατήσει στην τελική εκδοχή του φιλμ.

- Το σίκουελ του «Νονού» είχε ήδη προγραμματιστεί πριν ακόμη ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας (1972).

- Ο τρίχρονος τότε ηθοποιός, Άντονι Γούναρης, ανταποκρινόταν καλύτερα στο ρόλο του μονάχα όταν άκουγε το πραγματικό του όνομα. Για αυτόν το λόγο ο γιος του Μαικλ ονομάζεται «Άντονι» στο φιλμ.

- Υπήρχε μεγάλη ρήξη ανάμεσα σε Κόπολα και Paramount. H συγκεκριμένη εταιρία παραγωγής ήθελε να αντικαταστήσει τον σκηνοθέτη καθώς  θεωρούσε πως έκανε αρκετά περιττά έξοδα, έδωσε ρόλους του σεναρίου σε λάθος ηθοποιούς ενώ επίσης επικρατούσε η εντύπωση  πως ο Κόπολα ήταν ανίκανος να ακολουθήσει το πρόγραμμα γυρισμάτων. Τελικά ο Κόπολα ολοκλήρωσε την ταινία πριν από  την καθορισμένη ημερομηνία και με λιγότερα χρήματα από αυτά του αρχικού μπάτζετ.

- Ο Όρσον Γουέλς πίεσε αρκετά για να υποδυθεί τον Βίτο Κορλεόνε στο «Νονό», ενώ ακόμη προσφέρθηκε να κάνει μια πολύ καλή συμφωνία για να χάσει κιλά ώστε να πάρει τον ρόλο. Όντας φαν του Γουελς, ο Κόπολα έπρεπε τον απορρίψει καθώς ήδη είχε στο μυαλό του τον Μπράντο πιστεύοντας ότι ο Γουέλς δεν θα ταίριαζε για αυτόν το ρόλο.

- Θεωρείται από τον Στάνλει Κιούμπρικ ως η καλύτερη ταινία που δημιουργήθηκε ποτέ και μάλιστα με το καλύτερο καστ.


Παρασκευή Γιουβανάκη
*αναδημοσίευση από http://www.cinemagazine.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου