Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

«Μάτια Ερμητικά Κλειστά»: μικρά trivia μιας μεγάλης ταινίας

Το κύκνειο άσμα του μεγάλου Στάνλεϊ Κιούμπρικ που δίχασε το 1999 κοινό και κριτικούς, η ταινία που σηματοδότησε την τελευταία συνεργασία του ζεύγους Κρουζ-Κίντμαν πριν τον χωρισμό τους, είναι η νυχτερινή οδύσσεια ενός ανθρώπου που φαντασιώνεται τον έρωτα, αλλά δεν τον πράττει. Μάτια διάπλατα ανοιχτά για ένα από τα αριστουργήματα της 7ης τέχνης.

- H πρώτη ταινία του Κιούμπρικ που ανέβηκε στο νούμερο ένα του box office στην Αμερική.

- Ο Πολ Τόμας Άντερσον  βρέθηκε μια μέρα στα γυρίσματα της ταινίας για να προτείνει στον Τομ Κρούζ τον ρόλο του Frank T.J. Mackey στη «Μανόλια» (1999).

- Υποψήφιος για το ρόλο του Δρ. Ουίλιαμ «Μπιλ» Χάρφορν υπήρξε ο Τζόνι Ντεπ.

-Το γύρισμα της ερωτικής σκηνής του ζευγαριού Κίντμαν-Κρούζ στον καθρέφτη έγινε με κλειστό κύκλο συνεργατών.
- To ζεύγος είχε υπογράψει ανοιχτά συμβόλαια για την ταινία, που σημαίνει ότι συμφώνησαν να δουλέψουν στο πρότζεκτ μέχρι να τους «απελευθερώσει» ο σκηνοθέτης. Όποτε και αν ήταν αυτή η στιγμή.

- Το στάδιο της προ παραγωγής της ταινίας διήρκησε περίπου έναν χρόνο!

- Αν και κάποιοι θεωρούν πως ο Κιούμπρικ δεν είχε ολοκληρώσει την ταινία, το τελικό μοντάζ είχε παρουσιαστεί ήδη στην Warner Bros. από τον ίδιο, τέσσερις μέρες πριν το θάνατό του. Μόνο μερικά μουσικά μέρη δεν είχαν oλοκληρωθεί.

- Ο θάνατος του μεγάλου σκηνοθέτη συγκλόνισε τους φίλους του και την οικογένεια του, αλλά και τους συντελεστές της ταινίας, καθώς ήταν εντελώς απρόσμενο. Ο Κιούμπρικ δεν είχε φανερώσει κανένα ίχνος για τυχόν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του φιλμ.

- Όταν ανακοινώθηκε πως πρωταγωνιστές του φιλμ θα ήταν οι Τομ Κρουζ και Νικόλ Κίντμαν, ο Βίνσεντ Ντ' Ονόφριο ( Leonard «Private Pyle Lawrence στο «Full Metal Jacket», 1987), τους έστειλε το εξής μήνυμα-συμβουλή: «Νοικιάστε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα, γιατί σίγουρα θα βρίσκεστε στην Αγγλία για καιρό».

- Ο κωδικός «Fidelio» (από τη λατινική ρίζα «fidelis» που σημαίνει «πιστός»), είναι ο τίτλος από τη μοναδική όπερα που έγραψε ποτέ ο Λούντβιχ Bαν Μπετόβεν. Στην όπερα αυτή, το όνομα «Fidelio» ανήκει σε μία γυναίκα που μεταμφιέζεται σε άντρα με σκοπό να σώσει τον αγαπημένο της.
- Ο σκηνοθέτης είχε συνολικά τρεις βοηθούς για το γύρισμα, οι οποίοι κατονομάζονται στους τίτλους τέλους ως εξής: Boηθός Σκηνοθέτη - Leon Vital», Βοηθός του Στάνλεϊ Κιούμπρικ - Anthony Frewin και Βοηθός του κ. Κιούμπρικ - Emilio D'Alessandro.

- O Kιούμπρικ είχε δηλώσει πως παρακολουθούσε ταινίες όπως τα «Showgirls» (1995), «Βασικό Ένστικτο» (1992) και «Ολέθρια Σχέση» (1987) κατά τη διάρκεια του μοντάζ, ώστε οι ερωτικές σκηνές του έργου να είναι σαφείς και τολμηρές.

Παρασκευή Γιουβανάκη
*αναδημοσίευση από http://www.cinemagazine.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου