Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

«Πρόγευμα στο Τίφανις»: μικρά trivia μιας μεγάλης ταινίας

Μια τολμηρή για την εποχή της ρομαντική κομεντί, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τρούμαν Καπότε, με την Όντρεϊ Χέπμπορν στο ρόλο που την μεταμόρφωσε σε απόλυτο κινηματογραφικό είδωλο (και αρχικά είχε απορρίψει η Σίρλεϊ Μακ Λέιν!).
- Ο Χένρι Μαντσίνι έγραψε το κομμάτι «Moon River» ειδικά για την Χέπμπορν. Ο ίδιος λίγο αργότερα δήλωσε πως παρά τις πολλές εκδοχές που ακούστηκαν για το κομμάτι αυτό, μόνο η Χέπμπορν κατάφερε να το κάνει «δικό» της.

- Κατά τη διάρκεια της προπαραγωγής, ένας διευθυντής στούντιο αναφερόμενος στο κομμάτι «Moon River» είπε «Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεφορτωθούμε αυτό το ηλίθιο τραγούδι». Η Χέπμπορν ακούγοντας αυτή τη δήλωση, σηκώθηκε από την καρέκλα της και φώναξε «Πάνω από το πτώμα μου!». Ευτυχώς, το κομμάτι παρέμεινε στην ταινία.

- Tα Τίφανις για πρώτη φορά από τον 19ο αιώνα,  άνοιξαν τις πόρτες τους μια Κυριακή, μόνο και μόνο για να πραγματοποιηθεί το γύρισμα της αντίστοιχης σκηνής.

- H Χόλι υποτίθεται πως είναι 19 όταν γνωρίζει τον Πολ. Στην πραγματικότητα η Χέπμπορν ήταν 31 ετών.

- Το σφύριγμα της Χόλυ, όταν καλεί ταξί για τον Πολ, είναι στην πραγματικότητα ντουμπλάζ. Η Χέπμπορν προσπάθησε να μάθει να σφυρίζει χρησιμοποιώντας τα δύο δάχτυλα, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να βγάλει ένα δυνατό σφύριγμα.

- Το μικρό μαύρο φόρεμα την πρωταγωνίστριας είναι από τον οίκο «Givenchy» και πλέον θεωρείται ως ένα από τα πιο εικονικά κοστούμια του 20ου αιώνα.

- Εξαιτίας των κανονισμών του Κώδικα Hays (ο κώδικας ηθικής ταινιών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) η ομοφυλοφιλία του Φρεντ απαγορευόταν να αναφερθεί στο φιλμ.
- Κάτι που ίσως περνά απαρατήρητο είναι ότι η Xόλυ φοράει τα ίδια φορέματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, αλλάζοντας απλά τα αξεσουάρ έτσι ώστε να αλλάζει η εμφάνισή της. Το χαρακτηριστικό μαύρο φόρεμα της, εμφανίζεται τουλάχιστον τέσσερις φορές.

- Συνολικά εννέα διαφορετικές γάτες «έπαιξαν» το ρόλο του «Cat».
- Στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για το «Πρόγευμα» («Breakfast at Tiffany's: The Making of a Classic», 2006), ο σκηνοθέτης Μπλέικ Έντουαρντς δήλωσε πως δεν είχε φανταστεί εκ των προτέρων τις συνέπειες που δημιουργήθηκαν από την επιλογή του κάστινγκ ενός Ευρωπαίου (Μίκι Ρούνεϊ) για το ρόλο του κινέζου Κύριου Yunioshi. «Μακάρι να μην το έκανα ποτέ...και θα έδινα τα πάντα για να το άλλαζα», είχε δηλώσει.

- Ο Τρούμαν Καπότε δεν ήταν ευχαριστημένος με την επιλογή της Χέπμπορν, καθότι προτιμούσε την Μονρόε, με αποτέλεσμα η πρώτη να συμπεριφέρεται αρκετά αμήχανα όταν ο Καπότε βρισκόταν στα γυρίσματα.

- Αν και δεν φαίνονται στην κάμερα, ήταν χιλιάδες αυτοί που παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν το γύρισμα της σκηνής στην πασίγνωστη πλέον βιτρίνα έξω από το κατάστημα 'Τίφανις'. Αυτό προκάλεσε στην πρωταγωνίστρια πολύ άγχος με αποτέλεσμα να κάνει συνεχώς λάθη, μέχρι τη στιγμή που ένα μέλος του συνεργείου παραλίγο να πάθει ηλεκτροπληξία. To γεγονός αυτό την ταρακούνησε και έτσι κατάφερε να συγκεντρωθεί πλήρως και να ολοκληρώσει τη σκηνή.

Παρασκευή Γιουβανάκη
*αναδημοσίευση από http://www.cinemagazine.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου