Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

Το Χαμίνι/The Kid: μικρά trivia μιας μεγάλης ταινίας

- Το «Χαμίνι» ήταν η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν.

- O Τζάκι Κούγκαν, το αξιολάτρευτο αγοράκι της ταινίας, μετά πολλά χρόνια έγινε ο ιδιαίτερα παράξενος «Θείος Φέστερ» της κωμικής σειράς «Οικογένεια Άνταμς»(1964).

- Το μουσικό θέμα που επιμελήθηκε ο Τσάρλι Τσάπλιν (συνέθεσε άλλωστε τη μουσική για πολλές ταινίες του), βασίζεται στην «Έκτη Συμφωνία» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

- Στην αυτοβιογραφία του ο Τσάπλιν αναφέρει πως για τις απαιτήσεις της σκηνής όπου παίρνουν το αγόρι μακριά από τον Σαρλό με σκοπό να το μεταφέρουν σε πτωχοκομείο, ο μικρός Κούγκαν έβαλε τα κλάματα με τη «βοήθεια» του πατέρα του, ο οποίος του είπε πως εάν δεν κλάψει εκείνη τη στιγμή θα τον στείλει στα αλήθεια σε πτωχοκομείο!

- Ο Τσάπλιν αποφάσισε πως ο Κούγκαν ήταν κατάλληλος για τον ρόλο, όταν τον είδε να παίζει σε μια επιθεώρηση δίπλα στον πατέρα του. Ο πατέρας του Τζάκι, Τζακ Κούγκαν, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της καριέρας του γιου του, αφήνοντας τη δική του σε αναμονή ώστε να τον εκπαιδεύσει κινηματογραφικά. Ο ίδιος συμμετείχε με διάφορους μικρούς ρόλους στην ταινία (ήταν ένας από τους καλεσμένους στο πάρτι ή ως διάβολος στην αντίστοιχη σεκάνς στον Παράδεισο).
- Η απεικόνιση της φτώχειας και η σκληρή ζωή των εργατών, αποτελούν κατάλοιπα της παιδικής ηλικίας του Τσάπλιν στο Λονδίνο. Στοιχεία που δίνουν στο φιλμ τον χαρακτηρισμό του πιο αυτοβιογραφικού που σκηνοθέτησε ποτέ.

- «The Waif» (σημαίνει «Το Έρμαιο»), ήταν ένας πιθανός τίτλος του φιλμ πριν το «The Kid».


- Μια πολύ καλή και δυνατή χημεία έδενε τον Τσάπλιν με τον μικρό Κούγκαν και πίσω από τις κάμερες. Κατά τις πρώτες εβδομάδες γυρισμάτων, κάθε Κυριακή ο Τσάπλιν περνούσε αρκετό και εποικοδομητικό χρόνο με τον μικρό πρωταγωνιστή του, καθώς τον έπαιρνε μαζί του σε πάρκα ψυχαγωγίας. Πολλοί  υποστήριξαν πως αυτή η όμορφη σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ τους ήταν μια προσπάθεια του Τσάπλιν να επουλώσει τις πληγές των δικών του δυστυχισμένων παιδικών χρόνων, ενώ άλλοι δικαιολόγησαν την αμέριστη προσοχή του κινηματογραφιστή επειδή είχε χάσει πρόσφατα το δικό του παιδί.

- Αξίζει να αναφερθεί πως το 1971 ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, πρωταγωνιστής και συνθέτης του φιλμ Τσάρλι Τσάπλιν, μόνταρε ξανά την ταινία με την ευκαιρία της επανέκδοσής της και παράλληλα έγραψε καινούρια μουσική.

- Ένα χρόνο αργότερα, το 1972, οι δύο πρωταγωνιστές συναντήθηκαν για τελευταία φορά, όταν ο Τσάπλιν ταξίδεψε για μικρό χρονικό διάστημα στην  Αμερική για να παραλάβει το Τιμητικό του Όσκαρ.


Παρασκευή Γιουβανάκη
*αναδημοσίευση από http://www.cinemag.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου