Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016

«Ντόνι Ντάρκο»: μικρά trivia μιας μεγάλης ταινίας


To «Ντόνι Ντάρκο» αποτέλεσε ταινία ορόσημο για τη σκηνοθετική καριέρα του Ρίτσαρντ Κέλι, αλλά και μία από τις πλέον αγαπημένες ταινίες της τελευταίας 15ετίας.


- Στην αρχή του φιλμ, όταν ο Ντάνι επιστρέφει στο σπίτι, η Ρόουζ διαβάζει «Το Αυτό» του Στίβεν Κινγκ, στο οποίο ο κεντρικός ήρωας είναι ένας κλόουν. Στο τέλος της ταινίας, ο περαστικός από το αμάξι του του Φρανκ είναι ντυμένος ως κλόουν.

- Είναι η πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα ταινία που τα αδέρφια Τζίλενχαλ, Τζέικ και Μάγκι, πρωταγωνιστούν μαζί και υποδύονται δυο...αδέρφια! Ο σκηνοθέτης είχε στο μυαλό του τη Μάγκι για το ρόλο της αδερφής του Ντάνι από την αρχή όταν την είχε πρωτοδεί στην ταινία «Και γ... το Χόλιγουντ!» (2000).

- Ο χαρακτήρας της Ντρου Μπάριμορ, η οποία εκτελεί και χρέη παραγωγού εκτός από πρωταγωνίστριας, πήρε το όνομά του, Κάρεν Πόμεροϊ, από την ερευνήτρια του σεξ, Γουάρντελ Πόμεροϊ.

- Το αρχικό μοντάζ της ταινίας είχε διάρκεια 165 λεπτά. Η εκδοχή που επέλεξε ο σκηνοθέτης είναι πολύ κοντά με την έκδοση που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Σάντανς τον Ιανουάριο του 2001.

- Ο Ντόνι Ντάρκο, από ότι φαίνεται από τις πινακίδες των οχημάτων που κυκλοφορούν στο φιλμ, γυρίστηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

- Η σκηνή όπου ο Ντόνι, ο Γκρέτσεν και ακόμη δύο φίλοι του Ντόνι κάνουν ποδήλατο μετά από το Χάλοουιν πάρτι, αποτελεί φόρο τιμής σε μια αγαπημένη ταινία του σκηνοθέτη το «Ε.Τ. ο Εξωγήινος» (1982). Άλλες αγαπημένες ταινίες του Κέλι που εμφανίζονται μέσα από αναφορές στο ίδιο φιλμ είναι η «Επιστροφή στο Μέλλον» (1985) και το «Watership Down» (1978).

- Τον ρόλο του πρωταγωνιστή απέρριψε ο Βινς Βον (και μάλλον καλά έκανε) λόγω ηλικίας. Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ ενδιαφερόταν για τον ρόλο του Ντόνι, ενώ ο Τιμ Ρόμπινς ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο του Έντι Ντάρκο. Η Μάρα Γουίλσον ( η μικρή μας «Ματίλντα»)απέρριψε τον ρόλο της Σαμάνθα Ντάρκο.

- Στον μαυροπίνακα της αίθουσας όπου διδάσκει η Κάρεν Πόμεροϊ υπάρχει γραμμένη μία φράση: «Πόρτα Κελαριού» («Cellar Door»). Όταν ο Ντόνι τη ρωτά τι σημαίνει αυτή η φράση, εκείνη απαντά «Από όλους τους ατελείωτους συνδυασμούς λέξεων που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ιστορία, αυτός είναι ο πιο όμορφος». Στον σχολιασμό του σκηνοθέτη ειπώθηκε κατά λάθος πως η φράση αυτή ανήκει στον Έντγκαρ Άλαν Πόε, ενώ στην πραγματικότητα ανήκει στον Tζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Ο Τόλκιν στο δοκίμιό του με τίτλο «Αγγλικά και Ουαλικά» (1995) έγραψε πως «οι πιο πολλοί Αγγλόφωνοι μπορούν να παραδεχτούν πως η φράση Πόρτα Κελαριού είναι η πιο όμορφη, ειδικά όταν είναι διαχωρισμένη από τον συλλαβισμό της. Ακόμη πιο όμορφη ας πούμε και από τον ουρανό, ακόμη πιο όμορφη και από το όμορφο».

- Μερικά από τα μουσικά κομμάτια που ακούγονται στο φιλμ αποτελούν υποκατάστατο κομματιών τα οποία αρχικά ήθελαν οι δημιουργοί, όμως δεν κατάφεραν τελικά να αποκτήσουν τα δικαιώματα τους από τους αντίστοιχους καλλιτέχνες. Το "West End Girls" από τους Pet Shop Boys ακουγόταν αρχικά στη σκηνή χορού του σχολείου, ενώ το "Notorious" των Duran Duran προστέθηκε στη διάρκεια της μετα-παραγωγής. Στην τελευταία σκηνή χρησιμοποιήθηκε αρχικά το "ΜLK" των U2, αλλά τελικά αντικαταστάθηκε από τη διασκευή του Gary Jules για το "Mad World" των Tears for Fears.

Παρασκευή Γιουβανάκη
*αναδημοσίευση από http://www.cinemag.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου