Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Στη Ρωσία χρειάζονται επειγόντως ενέσεις Ανθρωπισμύ

"Ανθρώπινα Δικαιώματα". Δύο λέξεις που ακούγονται στα αφτιά των Ρώσων σαν τη λέξη "Ναρκωτικά"


Ένα από τα σημαντικότερα και μακροβιότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ που διεξάγεται στη Ρωσία, το Moscow Premiere, διακόπτει αναγκαστικά τη λειτουργία του μετά από αποτρόπαιη παύση κρατικής χρηματοδότησης από την κυβέρνηση (μαντέψτε) Πούτιν.

Ο λόγος? Ο αντιφασιστικός και LGBT χαρακτήρας του.
Γιατί ως γνωστόν εκεί στη Ρωσία σέβονται τις προσωπικές επιλογές του κάθε ανθρώπου.

Η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αποδείξει πολλάκις το πόσο «ανοιχτόμυαλη» και «φιλελεύθερη» είναι με παρελθοντικές διαταγές όπως αυτή για τις ταινίες με LGBT θεματική, όπως «Η Ζωή της Αντέλ» ή «Pride» που κατάφερε να βγει τελικά στις αίθουσες (μετά από διαμαρτυρίες όμως), κυκλοφορούν ως «ακατάλληλες κάτω των 18 ετών».

Ενώ όλα ήταν έτοιμα για να πραγματοποιηθεί η 13η χρονιά του Moscow Premiere, η παραπάνω κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει την αναμενόμενη χρηματοδότηση του. Γεγονός που συνέβαλε στην ακύρωση του Φεστιβάλ αλλά και στο τέλος του.

Αλλά η κυβέρνηση για να μην αφήσει παραπονεμένο το (κινηματογραφόφιλο) κοινό αποφάσισε να οργανώσει ένα… «φεστιβάλ νεότητας», με υπεύθυνο τον Γεβγένι Γερασίμοφ, υψηλόβαθμο του Κρεμλίνου. Μία κίνηση-οργάνωση που δεν αφήνει περιθώρια για τη συμμετοχή έργων με περιεχόμενο παρόμοιο των επιλογών του Moscow Premiere
(μια τρύπα στο νερό με λίγα λόγια).

Έφτασε στο τέλος του ένας θεσμός που έδινε τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό της Ρωσίας να «ανοίξει το μυαλό του» και αμήν τι άλλο να ενημερωθεί για βασικά κοινωνικά θέματα και να αποβάλει την κάθε μορφή ανούσιου ρατσισμού και φόβου από μέσα του.

Υ.Γ. Είχα διαβάσει κάπου το εξής υπέροχο: «Ρατσισμός είναι να μισείς κάτι που κατά τύχη δεν είσαι».

Π.Γ.

πηγή: reel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου