Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Elle l'adore/ Έγκλημα Ψάχνει Άλλοθι κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Jeanne Herry
Hθοποιοί:  Sandrine Kiberlain, Laurent Lafitte, Pascal Demolon


Η Μιριέλ είναι αισθητικός. Λατρεύει να φλυαρεί ακατάπαυστα και έχει την συνήθεια να επινοεί ιστορίες, που ενοχλούν τους φίλους της. Και εδώ και δύο δεκαετίες, η Μιριέλ είναι η νούμερο-ένα θαυμάστρια του Γάλλου τραγουδιστή Βενσάν Λακρουά και περνά τον ελεύθερό της χρόνο συνήθως ακούγοντας τα τραγούδια του και πηγαίνοντας στις συναυλίες του. Ώσπου, ένα βράδυ, ανοίγει την πόρτα για να βρει τον Βενσάν –το μεγάλο της είδωλο- να στέκεται στο κατώφλι της για να της ζητήσει μια αναπάντεχη χάρη. Η άφιξή του θα ανατρέψει τα πάντα στη ζωή της Μιριέλ, η οποία θα κάνει ένα ταξίδι που ούτε εκείνη δεν θα μπορούσε να επινοήσει…

Η πρωτότυπη αυτή σεναριακή ιδέα που έρχεται στη μεγάλη οθόνη με στοιχεία αστυνομικού θρίλερ,γεννήθηκε πριν δέκα χρόνια στο μυαλό της σκηνοθέτη και σεναριογράφου, Jeanne Herry, που κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο μετά από χρόνια καριέρας ως ηθοποιός. Μια ιδέα με δόσεις σασπένς και χιούμορ, που καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή αλλά και να κερδίσει δυο υποψηφιότητες στα φετινά βραβεία Σεζάρ. 

Την ιστορία του παραλόγου συνοδεύει μια καυστική κριτική προς τη διασημότητα, στον τρόπο που κάποιος τη διαχειρίζεται-εκμεταλλεύεται, είτε από την πλευρά του διάσημου ατόμου είτε από αυτήν του θαυμαστή. Οι χαρακτήρες του σεναρίου είναι καλογραμμένοι αλλά παραμένουν ουδέτεροι στα μάτια του θεατή καθώς το σενάριο δεν τους παρουσιάζει ούτε συμπαθητικούς αλλά ούτε και το αντίθετο. Παρ'ολα αυτά ίσως δημιουργηθεί η ιδέα της κάθαρσης, προς το πρόσωπό τους. 
Η πλοκή ενώ κυλά με χιούμορ και ανατροπές, κάπου φαίνεται να χάνεται ο διασκεδαστικός ρυθμός της και να εμφανίζονται μακροσκελείς και κυρίως περιττοί διάλογοι, είτε μικροιστορίες που έχουν μοναδικό στόχο να γελάσει ακόμη περισσότερο ο θεατής. Όμως το αποτέλεσμα αυτών έχει αδιάφορο χαρακτήρα. Αχρείαστα και περιττά παραμένουν και τα αμέτρητα κοντινά πλάνα που απαρτίζουν τις σκηνές.

Όσον αφορά το ερμηνευτικό κομμάτι, η πρωταγωνίστρια Sandrine Kiberlain παραμένει απολαυστική ως η αφελής φανατική θαυμάστρια που πραγματικά δεν διστάζει να κάνει τα πάντα για το είδωλό της. Το "Έγκλημα Ψάχνει Άλλοθι" κρατάει τον εαυτό του μακριά από ένα αστυνομικό θρίλερ, (έστω αστυνομική περιπέτεια) αλλά και από ένα κινηματογραφικό κείμενο καθώς θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς.

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 2.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου