Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

Fifty Shades of Grey κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Sam Taylor-Johnson
Hθοποιοί: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Aaron Taylor-Johnson, Victor Rasuk, Max Martini
Φοιτήτρια λογοτεχνίας ερωτεύεται ζάμπλουτο επιχειρηματία, ο οποίος δεν θα αντισταθεί, ούτε όμως θα κρύψει τις τολμηρές σεξουαλικές του συνήθειες. Η σκηνοθέτις Sam Taylor-Johnson μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το πασίγνωστο, νοοτροπίας άρλεκιν, αισθησιακό μυθιστόρημα της E.L. James, το οποίο η διάσημη πλέον συγγραφέας ξεκίνησε σε φόρουμ του Twillight, με τα αρχικά ονόματα των ηρώων να είναι τα Μπέλα και Έντουαρντ.

Το πρόβλημα με αυτήν την ταινία ξεκινά από το "made in USA". Γνωρίζουμε πως η Αμερική, ακόμη και σήμερα, παραμένει σεμνότυφη και ξενέρωτη, δεν τολμά και δεν τόλμησε να μπει για τα καλά στο κλίμα του αισθησιακού βιβλίου "50 αποχρώσεις του Γκρι", και να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Αν τυχόν η παραγωγή ερχόταν από την Ευρώπη, τέτοιο πρόβλημα πολύ πιθανόν να μην το αντιμετωπίζαμε (βλ. για παράδειγμα τις γεμάτες πάθος σκηνές στη "Ζωή της Αντέλ") 

Λίγο πολύ λοιπόν, το περιμέναμε πως οι πολυθρύλητες ερωτικές σκηνές δεν θα ήταν παρά ένα κακοφτιαγμένο σοφτ-πορνό, με λίγο πισινό και πλάτες, εν ολίγοις γεμάτο κοινοτυπίες. Πόσο απογοητευτικό αυτό, τη στιγμή που δεν χαρακτηρίζει ούτε καν το 1/10  του παράτολμου χαρακτήρα του βιβλίου. 
Η πρώτη ερωτική σκηνή έρχεται στο 40ό λεπτό και διαρκεί μόνο 11 λεπτά, τη στιγμή που το σύνολο της ταινίας αγγίζει τις δύο ώρες. Οι πρωταγωνιστές της μας χαρίζουν απλόχερα...ψεύτικους αναστεναγμούς. 
Ένας πιο αρρενωπός ηθοποιός είναι σίγουρα αυτό που χρειάζονται τα πλάνα και όχι μια "βουτυρόφατσα". Ο Jamie Dornan είναι αυτό που λέμε "από φωνή, κορμάρα". Του λείπει σίγουρα μια περισσότερο παθιασμένη ερμηνεία ή τουλάχιστον μια ερμηνεία σκέτο. Ίσως το να παραμείνει στο χώρο του μόντελινγκ, να μην είναι και τόσο άσχημη ιδέα.
Αντίθετα, η Dakota Johnson υποστηρίζει το ρόλο που της έχει δοθεί και ταιριάζει απόλυτα με αυτόν καθώς διαθέτει ένα χαριτωμένο και αγγελικό πρόσωπο. 

Όσοι δεν την έχετε δει στον κινηματογράφο ακόμη, καθίστε μπροστά από στην οθόνη του υπολογιστή σας, πατήστε το play στο βίντεο με το treiler της ταινίας και παρακολουθήστε το. Με αυτή την απλή κίνηση, θα τα έχετε δει απλά όλα.

Παρασκευή Γιουβανάκη 
Βαθμολογία 1.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου