Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Drive Hard Κριτική Ταινίας

Σκηνοθέτης : Brian Trenchard-Smith
Ηθοποιοί : John Cusack, Thomas Jane, Zoe Ventoura, Yesse Spence 

Υπόθεση : Ένας πρώην επαγγελματίας οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων, ο Peter Roberts (Thomas Jane) είναι πλέον οικογενειάρχης και παραδίδει μαθήματα οδήγησης σε μια σχολή οδηγών. Σε μια -κατά τα άλλα - συνηθισμένη μέρα απάγεται από έναν μυστηριώδη εγκληματία (John Cuzack) , ο οποίος τον αναγκάζει να οδηγήσει το αυτοκίνητο με το οποίο θα το σκάσουν ύστερα από μια ληστεία. Ως επακόλουθο, το αταίριαστο δίδυμο θα βρεθεί στο στόχαστρο όχι μόνο της αστυνομίας αλλά και πολλών άνευ υποψίας κατοίκων της περιοχής , μπλέκοντας σε μπελάδες.

"Drive Hard" o τίτλος της νέας κωμικής ταινίας δράσης του cult Αυστραλού σκηνοθέτη Brian Trenchard-Smith (γνωστός για "Dead End Drive-In "," Man from Hong Kong " κλπ), η οποία ως ένα low budget b-movie  είναι όσο πρωτότυπη όσο κι ο τίτλος της!

Ένα road-movie  λοιπόν, με δυο βασικούς χαρακτήρες αντίθετους μεταξύ τους που μέσα από τσακωμούς και μπελάδες τελικά έρχονται κοντά και αλληλοσυμπληρώνονται.

Το ύφος της ταινίας , με το- σε πολλά σημεία- προβλεπόμενο και ανιαρό χιούμορ ,θυμίζει τηλεταινία των 80's.( συν το τελείως άκυρο κούρεμα του Thomas Jane).

Από άποψη σεναρίου παρατηρούμε πολλά σεναριακά κενά και κωμικά cliche. H  δράση σε ορισμένες σκηνές ενώ περιμένουμε να είναι εκτεταμένη και ιδιαίτερη, όπως στην σκηνή της ληστείας της τράπεζας ,καλύπτεται απλώς από κάποια κοντινά πλάνα στα πόδια του κακοποιού Simon Keller (Cuzack) και στον χαρτοφύλακα. Επίσης, επηρεασμένοι από τον τίτλο αναμένουμε πολύ δράση και ανθρωποκυνηγητό στο road-trip κάτι που όμως δεν έρχεται ποτέ!

Αυτό που πραγματικά απουσιάζει από το σενάριο είναι η σωστά δομημένη δραματική ένταση, π.χ. δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο σημείο που να αναρωτιόμαστε πραγματικά εάν ο πρωταγωνιστής θα τα καταφέρει να βρει τον "παλιό του εαυτό" και να βάλει πάλι στόχους στη ζωή του. Όλα φαίνονται να κινούνται προβλέψιμα και σταδιακά προς το μελό happy ending.

Αυτό που δίνει μια δόση ζωντάνιας και πραγματικού χιούμορ στην ταινία είναι οι αξιολάτρευτοι στυλιζαρισμένοι χαρακτήρες, οι  ντόπιοι κάτοικοι δηλαδή (με πρώτη και καλύτερη την αθυρόστομη γιαγιά) που προσπαθούν να πάρουν την δικαιοσύνη στα χέρια τους και χαρίζουν άφθονο γέλιο. Υπάρχουν και ορισμένες καλογραμμένες ατάκες στους διαλόγους, κυρίως του πρωταγωνιστικού διδύμου.

Τα ειδικά εφέ δεν λένε σχεδόν τίποτα.
Αυτό όμως που πραγματικά ανεβάζει την ταινία είναι η χημεία του πρωταγωνιστικού διδύμου.Δυο εξαιρετικοί ηθοποιοί που ακόμα και σε μια ταινία με σεναριακά προβλήματα , ερμήνευσαν τους ρόλους τους στο έπακρο. Δεν μας μένει αμφιβολία ότι ο Simon Keller είναι ένας έξυπνος,μυστηριώδης εγκληματίας με κακό παρελθόν που την απογοήτευση του την βγάζει σε χιούμορ, γιατί ο Cuzack έχει φορέσει τον ρόλο σαν δεύτερο δέρμα πάνω του και τον έχει απογειώσει. Και ο Thomas Jane είναι το ίδιο πειστικός στον ρόλο του Peter Roberts.

Παρ' όλα αυτά η ταινία αυτή σίγουρα δεν είναι  η καλύτερη σκηνοθετική δουλειά του  Brian Trenchard-Smith. Και μάλλον καλύτερο θα ήταν να περιμένετε να βγει σε DVD αν θέλετε να την δείτε.

Ιλόνα Αγγελίδου,
Film Critiques
Βαθμολογία : 1,5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου