Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

Get On Up κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία :  Tate Taylor
Ηθοποιοί: Chadwick Boseman, Nelsan Ellis, Dan Aykroyd, Viola Davis, Keith Robinson, Octavia Spencer, Lennie James, Jamarion Scott, Jordan Scott.

Υπόθεση : James Brown, ο απόλυτος θρύλος της soul funk μουσικής παρουσιάζεται μέσα
 από την σκηνοθετική ματιά του ταλαντούχου Tate Taylor και δεν μένει μόνο στην προβολή της ταραχώδους ζωής ενός μουσικού ειδώλου αλλά «σκάβει» πιο βαθιά στην ψυχολογία ενός εκκεντρικού καλλιτέχνη που δεν παύει να παλεύει με καθημερινά, συνηθισμένα προβλήματα, όπως κάθε άνθρωπος.


Get On Up” ο τίτλος της βιογραφίας για την ταραχώδη/δραματική ζωή μιας μουσικής ιδιοφυΐας ,του θρυλικού James Brown. Μπορεί να φαντάζει ριψοκίνδυνο να επιχειρήσει κάποιος να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη την βιογραφία ενός τόσο μεγάλου καλλιτέχνη. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως δύο ώρες δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετές για να παρουσιαστούν ορθά εβδομήντα-τρία χρόνια ζωής. Και προφανώς θα είχε δίκιο ,αλλά εδώ έχουμε μια ταινία που έχει πετύχει τον στόχο της σε μεγάλο βαθμό.

Ίσως μια γραμμική αφήγηση να ήταν βαρετή και ελλιπής. Οι σεναριογράφοι λοιπόν σωστά διαλέγουν μια πιο κατακερματισμένη αφήγηση με πολλές αναδρομές, οι οποίες περισσότερο προσθέτουν στο ενδιαφέρον του θεατή παρά μπερδεύουν. Γενικά, η εξέλιξη της πλοκής κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι τέλους. Δεν υπάρχουν σημαντικά σεναριακά κενά αλλά όσα ελάχιστα εντοπίζονται καλύπτονται επιτυχώς και σχεδόν αβίαστα από τον εξαιρετικό ηχητικό σχεδιασμό της ταινίας.

Ο Tate Taylor με μεγάλη ευρηματικότητα και ζωντάνια στη σκηνοθεσία του σε συνδυασμό με την εξαιρετική φωτογραφία καταφέρνει να πετύχει τον στόχο του και να εισάγει τον θεατή στον κόσμο της ιστορίας που αφηγείται. 
Το ενδιαφέρον μένει αμείωτο μέχρι τέλους, μπορεί να μην ακούτε τέτοιο είδος μουσικής κι όμως δεν έχει σημασία, η ταινία παραμένει ενδιαφέρουσα χωρίς να εξαντλεί όλο το φάσμα της ζωής του James Brown μέχρι τον θάνατο του.


Η απεικόνιση του ανθρώπου πίσω από την «βιτρίνα» του υπερταλαντούχου τραγουδιστή είναι που κλέβει την παράσταση. Μπορεί ο James Brown να είναι ένας αστέρας αλλά δεν παρουσιάζεται ούτε τέλειος ,ούτε αψεγάδιαστος. Υπάρχει ένα μικρό παιδί , που μεγάλωσε δίχως σωστό οικογενειακό πρότυπο, έζησε την βία στο πετσί του και όμως κάθε εμπειρία στην ζωή του τον έκανε να δουλέψει σκληρά και να προχωρήσει μπροστά, κουβαλώντας τις ουλές και τα σημάδια από κάθε μάχη.

Οι αναδρομές λειτούργησαν εξαιρετικά και σε σχέση με τον παραλληλισμό του πια επιτυχημένου μεγάλου σε ηλικία James Brown (Chadwick Boseman) με τον μικρούλη απροστάτευτο James (Jamarion Scott, Jordan Scott). To σενάριο έχει κυκλική δομή , τα γεγονότα αρχίζουν με τον James Brown το 1993 ενώ περπατάει σε έναν σκοτεινό διάδρομο και το κοινό ζητωκραυγάζει το όνομα του. Το τέλος έρχεται να δέσει με την αρχή καθώς πια ο James Brown  ανεβαίνει στην σκηνή και βλέπει πρόσωπα που γνώρισε καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του να φωνάζουν το όνομα του, στο κοινό ο αδελφικός του φίλος και πρώην συνεργάτης του μαζί με την γυναίκα του συγκινούνται από την ερμηνεία του.
Μπορεί ο πρωταγωνιστής να είναι ο James Brown αλλά η ταινία δεν περιγράφει ξερά και πεζά τον τέλειο άνθρωπο, τον βλέπουμε να αλληλεπιδρά και να συγκρούεται με πολύ κόσμο και αυτό τον κάνει αυτό που είναι.

Ο Chadwick Boseman ήταν ο πλέον κατάλληλος για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, από τις εξαιρετικά εκτελεσμένες χορευτικές κινήσεις έως την ερμηνεία του, τις εκφράσεις του προσώπου του που σου δίνουν αμέσως το μήνυμα που θέλει να περάσει και έτσι σε κάνει να δημιουργήσεις μια σχέση εμπάθειας για τον χαρακτήρα όλα είναι άψογα.

Εξίσου συγκινητικές και αξιόλογες είναι και οι ερμηνείες των αδελφών Jamarion Scott και Jordan Scott στον ρόλο του μικρού James Brown.

Mια ευχάριστη υποκριτικά , έκπληξη είναι ο Nelsan Ellis στον ρόλο του Bobby Byrd ,κολλητού φίλου και συνεργάτη του James Brown. Εδώ φαίνεται να έχει ωριμάσει υποκριτικά ενσαρκώνοντας τον ρόλο του ανθρώπου που πάντα έρχεται δεύτερος υπό την σκιά του ταλαντούχου φίλου του και μας κάνει να τον συμπονέσουμε( δεν θυμίζει σε τίποτα τον τσαχπίνη Lafayette από το “True Blood”).

Γενικά όλες οι ερμηνείες είναι αξιόλογες. 
Μια δραματική βιογραφία που με την σωστή χρήση σεναριακών συμβάσεων , πολύ καλή σκηνοθεσία και αξιόλογες ερμηνείες σίγουρα αξίζει να κλέψει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας.

Ιλόνα Αγγελίδου,
Film Critiques
Βαθμολογία : 3/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου