Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Oh BOY κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Jan Ole Gerster
Ηθοποιοί: Tom Schilling, Katharina Schüttler, Justus von Dohnányi, Marc Hosemann, Friederike Kempter, Andreas SchröderH υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: "Ένα 24ωρο από τη ζωή
 του νεαρού Niko (Tom Schilling), ο οποίος έχει εγκαταλείψει τις σπουδές του και περιπλανιέται στο Βερολίνο προσπαθώντας να βάλει σε τάξη τη ζωή και τις σκέψεις του."


«3,40 για έναν καφέ?!» O νεαρός Νίκο αναρωτιέται φωναχτά για την εξωφρενική τιμή του καφέ έχoντας την έκφραση του «βλέπω κάτι εξωγήινο». Με παρόμοιο μαύρο χιούμορ και καυστικό σαρκασμό (το τελευταίο αποτελεί δανεικό χαρακτηριστικό του Alexander Payne), ο σκηνοθέτης περνά έμμεσα αλλά και άμεσα μηνύματα σχολιάζοντας το σημερινά κοινωνικα δρώμενα.

Ο πλέον πολλά υποσχόμενος και κάποτε βοηθός παραγωγής στο "Goodbye Lenin!", Jan Ole Gerster (ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη από την Ευρωπαική Ακαδημία Κιν/φου), κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο γυρίζοντας μια ταινία που ασχολείται κυρίως με το θέμα της αναζήτησης του «εγώ». Δανείζεται τον τζαζ ρομαντισμό του soundtrack του Woody Allen, και μας προσφέρει απλόχερα μια γλυκόπικρη ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα ασπρόμαυρο και καλλιτεχνικό Βερολίνο.

Ο Ole Gerster επιλέγει τον «αμήχανο» Tom Schilling, ο οποίος φαντάζει ιδανική επιλογή για αυτόν το ρόλο. Ο Νίκο κοντεύει τα 30, και ακόμη «ψάχνεται». Προσπαθεί όλη μέρα να πιει επιτέλους τον καθημερινό καφέ του και να σκεφτεί με την ησυχία του τα «υπαρξιακά» του. Σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση. Οικογένεια. Ερωτικές και φιλικές σχέσεις. Κοινωνικοί προβληματισμοί. Στο μυαλό του αντικειμενικά συμπαθητικού νεαρού, όλα αυτά γίνονται ένα κουβάρι και προσπαθεί να το ξεμπλέξει. Το καταφέρνει όμως?

Mε ένα σενάριο δια χειρός του σκηνοθέτη, οπλισμένο με την απλότητα των ηρώων του Jim Jarmusch, και με την ατμοσφαιρικού τόνου ειρωνεία του Woody Allen, το «Oh Boy» έχει χαρακτηριστεί η ευρωπαϊκή απάντηση στο «Frances Ha» του Νoah Baumbach, αυτή τη φορά ιδωμένη από την σκοπιά ενός αγοριού. Συνοψίζοντας, έχουμε μια αναμφισβήτητα απολαυστική ταινία, που σε βάζει παράλληλα στη διαδικασία να σκεφτείς και να προβληματιστείς όχι μόνο για την παροντική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, αλλά και για το μέλλον, το δικό σου και των γύρω σου.

Καλή προβολή!

Παρασκευή Γιουβανάκη
Bαθμολογία: 3/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου